Μυθολογία & Ιστορία

Οι Μυθολογικές αναφορές στη Μήλο είναι ελάχιστες. Το νησί αναφέρεται σε έργα αρχαίων συγγραφέων με διάφορα ονόματα όπως: Βιβλίς, Γοργρίς, Μιμαλλίς, Άκιτος, Ζεφυρία.

Εξαιτίας και του αγάλματος της Αφροδίτης που βρέθηκε στο νησί υπάρχει και ο μύθος της λατρείας της θεάς και της σχέση της με τη Μήλο.

Η Μήλος λόγω του ηφαιστιογενούς υποβάθρου της και κυρίως του οψιδιανού (μαύρο, σκληρό, ηφαιστειακό πέτρωμα που χρησιμοποιούταν για την κατασκευή όπλων και εργαλείων), αποτέλεσε σημαντικό κέντρο πριν ακόμα και την Μινωική εποχή. Φυσικά λόγω της θέσης της επηρεάστηκε σημαντικά από τον Μινωικό πολιτισμό. Με την κάθοδο των Δωριέων γνωρίζουμε ότι χτίστηκε το Κλήμα, περίπου το 1100 π.Χ.

Η Μήλος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Ελλαδικό χώρο. Στους Περσικού πολέμους οι Μήλειοι τάχθηκαν και πολέμησαν υπέρ των Αθηναίων. Συμμετείχαν στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.) και στη μάχη των Πλαταιών (479 π.Χ.), ενώ στον Πελοποννησιακό πόλεμο θέλησαν να κρατήσουν ουδέτερη στάση.

Το 311 μ.Χ. η Μήλος όπως και όλες οι Κυκλάδες περασάνε στην κυριαρχία των Μακεδόνων, εποχή όπου το νησί γνωρίζει άνθηση, οικονομική αλλά και στις τέχνες. Αργότερα περνάει στα χέρια των Ρωμαίων, έπειτα του Βυζαντίου. Τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια στο νησί βρίσκονται αρκετοί Εβραίοι με αποτέλεσμα ο Χριστιανισμός να διαδοθεί σχετικά γρήγορα. Εκείνης της εποχής είναι και οι περίφημες κατακόμβες τη Μήλου.

Κατά τη Φραγκοκρατία ο Μάρκος Σανούδος κατέλαβε τη Μήλο και στη συνέχεια, το 1207 την ένωσε με το δουκάτο της Νάξου.

Το 1537 την κατέκτησε ο πειρατής Βαρβαρόσα και το 1566 πέρασε από τους Ενετούς στους Τούρκους. Καθ’όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ήταν ορμητήριο πειρατών.

Booking.com
  • Tourism Awards 2016 SILVER

    Βραβείο για το myGreece.travel!
    Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε το e-ticket για την Hellenic Seaways. Tourism Awards 2016 SILVER